Gepubliceerd op 12-05-2020

Basterdwederik (beklierde), Epilobium ciliatum

betekenis & definitie

Epilobium: van de Griekse woorden epi = op, osbos = hauw, peul en ion = viooltje. Deze drie woorden zijn verlatijnst in epilobium: vergeleken met een viooltje staat op de top van de bloemkroon een hauwvormig vruchtbeginsel.
Ciliatum: de plant of een onderdeel is behaard.
Beklierde basterdwederik Beklierde basterdwederik heeft veel klierharen op haar stengel, vandaar het eerste gedeelte van de naam. Basterd komt van bastaard, zo werd het onderscheid aangegeven tussen basterdwederik, die geen genezende eigenschappen heeft, en de ‘echte’ wederik die wel geneeskrachtige stoffen bevat. De naam wederik is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van de Middelnederlandse (= het Nederlands van de 12e tot op het einde van de 15e eeuw) naam wede, dat wilg betekent, gezien de overeenkomst van de breed-lancetvormige bladeren met die van de wilg.
Bijzonderheden:
is van Noord-Amerikaanse oorsprong en verscheen aan het eind van de 19e eeuw in Engeland, aan het begin van de 20e eeuw in Zweden en Polen. In hoeverre de mens – onopzettelijk- aan de verspreiding heeft bijgedragen, is onduidelijk.