Gepubliceerd op 16-11-2020

Kadoremus

betekenis & definitie

Onderdeel van de benaming Blauwe Kadoremus =Heggenmus in Lissewege (WVl) [WVD 1996 36]. In een groot deel van Vlaanderen is de naam Blauwe Korenmus bekend [De Bo 1873/1892 noemt: Blauwe Koornmusch].

Het element blauw wordt gemotiveerd door de blauwgrijze kleur op kop en borst van de Heggenmus ← of anders misschien ook nog door het feit dat de vogel blauwe eitjes legt. Het element 'koren' is moeilijker te begrijpen: een speciale relatie met het te velde staande koren heeft de Heggenmus niet. Niet uit te sluiten valt dat de naam Korenmus een verbastering is van Kolenmus (Kool =Brassica), een naam die in Vlaams Brabant voorkomt [Swanenberg 1998 p.20].Het element 'kadore' moet ws. worden gezien als een zgn. strekvorm van 'koren'. Hierbij is het voorvoegsel ka betrokken, dat een pejoratieve werking heeft (d.w.z. de ongunstige betekenis benadrukkend of versterkend). Het ongunstige is hier wellicht dat men meende dat de (Blauwe) Kadoremus van het koren at; het heeft dus betrekking op de vogel (Kadoremus) en niét op het koren zelf. Zie ook sub Kaduintje. Uit ritmische overweging klinkt Blau-we-ka dó-re-mus (dactylus) beter dan Blauwe Korenmus.

Een ws. afgeleide variant is Dorenmus in Halsteren en St-Anthonis (NB) [Swanenberg 1998], omdat deze naam maar weinig voorkomt, al zou het benoemingsmotief 'doorns' wél beter van toepassing zijn dan 'koren' of 'kolen', omdat de Heggenmus graag in struiken met doorns verblijft!

Gebruikmaking van het pejoratieve voorvoegsel kais misschien ook aan de orde in vlaams KaleKadodder ←. [Wilms 981007,2; mb.98K,10]