Venture capital

Venture capital begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-11-2016

2016-11-08

Family office

betekenis & definitie

Een family office is een investeringsgroep of beheerder van vermogen van een of meerdere families. Een family office bestaat veelal uitsluitend uit werknemers die uit de betreffende familie komen.

In de praktijk wordt een onderscheid gemaakt tussen twee vormen van een family office, namelijk een single family office en multi-family office. Bij een single family office levert de family office uitsluitend diensten aan één familie. De family office beheert het gezamenlijke vermogen van de familie en doet hiermee investeringen. Ook deze investeringen worden beheert door de family office. In veel gevallen is het gezamenlijke vermogen van de familie over meerdere generaties opgebouwd.

Een multi-family office is een vorm van een family office waarbij er diensten worden verleend aan meerdere families tegelijkertijd. In tegenstelling tot een single family office, wordt een multi-family office aangeboden door een externe partij. Om deel uit te maken van een multi-family office is het dus vaak niet nodig om deel uit te maken van een van de deelnemende families. Van welke diensten men precies gebruik wilt maken, kan men als familie beslissen. Zo kan men samen een plan uitzetten voor het voortbestaan van het vermogen van de familie.