Veilig bankieren begrippenlijst

Veilig Bankieren (2017) ING

Gepubliceerd op 10-01-2017

Tientjestruc

betekenis & definitie

Naast het skimmen proberen criminelen ook op andere manieren aan de betaalpas en de pincode te komen. Voorbeeld hiervan is de tientjestruc:

De tientjestruc gebeurt als volgt:
Nadat u uw pincode heeft ingetoetst, wijst een vaak goedgeklede man of vrouw u erop dat er een bankbiljet is gevallen. Als u bukt om het bankbiljet op te rapen, verwisselt een handlanger snel uw betaalpas voor een andere betaalpas met een identiek uiterlijk. Controleer daarom altijd of u na een transactie uw eigen betaalpas heeft ontvangen. Omdat de handlanger de pincode heeft afgekeken, kunnen de daders met de buitgemaakte betaalpas betalingen en opnames te verrichten. U bemerkt vaak pas later de fraude. Als een soortgelijke situatie u overkomt, ga dan niet in op de hulp van anderen, vraag vriendelijk een ogenblik geduld en rond altijd eerst uw transactie af.

Een variant hierop is de muntentruc
U heeft net boodschappen gedaan bij een supermarkt en deze betaald met uw betaalpas. Bij het wegzetten van het winkelwagentje wordt u gevraagd of u een 2 euro munt kunt wisselen (t.b.v. het karretje). Als u uw portemonnee opent, gooit de crimineel een muntstuk op de grond, u bukt en de crimineel pakt uw betaalpas uit uw geopende portemonnee. Omdat hij de pincode had afgekeken, lukte het hem ook met de gestolen betaalpas geld op te nemen. Ook hier geldt, let altijd goed op als u uw pincode intoetst. Mocht u uw betaalpas opeens kwijt zijn, neem dan onmiddellijk contact op met uw bank. Uiteraard zullen criminelen altijd weer nieuwe trucs proberen te vinden om uw betaalpas en pincode te bemachtigen. Let daarom altijd goed op dat mensen niet mee kunnen kijken als u uw pincode intoetst, houd uw betaalpas tijdens gebruik steeds in het zicht en berg de betaalpas daarna veilig op. In de afspraken (algemene voorwaarden) met uw bank vindt u de maatregelen die u moet nemen voor een veilig gebruik van uw betaalpas en pincode.

< >