Stitten betekenis & definitie

Stitten is een combinatie van staan en zitten. Stitten combineert het goede van staan (je lichaam rechtop houden) en zitten (voorkomen van overbelasting van de benen). Het helpt om je rug beter te gebruiken, je zitgedrag te verbeteren en ook leer je beter te staan.

Stitten betekent staand zitten en refereert naar een betere lichaamshouding. Het helpt je rug beter te gebruiken, met name door het actief gebruiken van de bekken. Voordeel is dat je niet meer ingezakt zit, waardoor er dus ook minder spanning op de onderrug komt te staan. Ook kost het minder inspanning dan rechtop zitten en hoef je tijdens stitten niet te gaan hangen, wat je na een tijdje staan vaak wel zult gaan doen.

Stitten kan door iedereen gedaan worden, jong en oud, op het werk of in het dagelijks leven. Ook de nieuwste NS-treinen die vanaf 2021 ingezet zullen worden, bieden reizigers de mogelijkheid om te stitten. Stitten wordt vaak uitgevoerd door middel van een speciale balanskruk. Deze heeft een hogere zitpositie en is flexibel, met een kantelbeweging onder de zitting en een beweging vanuit onder. Als de stit op de juiste manier is ingesteld, ontstaat er een vrij gevoel waarbij de benen ontlast worden. In de nieuwe treinen zullen er onder meer kussens worden gemonteerd op de balkons van de trein waar reizigers tegenaan kunnen leunen.