Max Mermelstein betekenis & definitie

Max Mermelstein, geboren op 1 november 1942, was een drugshandelaar in dienst van het Medellínkartel. Hij was een belangrijke pion in het Miami van de jaren ’70 en ’80. Later was hij een belangrijke informant tégen deze organisatie. Naar verluid heeft hij voor 12,5 miljard dollar cocaïne de VS binnengesmokkeld.

Mermelstein werkte lange tijd in Puerto Rico, waar hij perfect Spaans leerde praten. Hij keerde later terug naar Miami en via zijn vrouw kwam hij in contact met Colombiaanse criminelen. Max ging uiteindelijk werken voor Rafa, een jeugdvriend van zijn vrouw en bovendien een van de belangrijkste mensen van het kartel in Amerika. Mermelstein klom op de ladder van het kartel, verbeterde de logistiek, zorgde voor een flinke stijging van de inkomsten en werd zo steeds belangrijker. Hij vloog regelmatig naar Colombia om daar met onder andere Pablo Escobar, Carlos Lehder en José Gonzalo Rodríguez Gacha te overleggen. Mermelstein was de enige Amerikaan ooit die een meeting met kartelleiders bijwoonde.

Mermelstein had binnen zes jaar een miljoenen-industrie omgetoverd tot een miljarden-industrie. In 1985 werd hij echter gearresteerd en er stond hem een lange straf te wachten. Hij besloot een deal te sluiten en informant van de DEA te worden.

Mermelstein trad toe tot het Witness Protection Program (WITSEC) en ging onder zijn alias Wes Barcley wonen en werken in Kissimmee, Florida. Zijn getuigenissen leidden tot de ondergang van het Medellínkartel in Miami en veroordelingen van drugsbazen, waaronder Carlos Lehder. Er stond een gigantisch hoge prijs op het hoofd van Mermelstein: Escobar wilde hem koste wat kost ombrengen. Er waren zelfs aanwijzingen dat de vrouw van de bedenker van WITSEC, Gerald Shur, ontvoerd zou worden. Shur en zijn vrouw moesten daarom zelf anderhalf jaar onderduiken, tot de dood van Escobar.

Mermelstein overleed op 12 september 2008 op 65-jarige leeftijd aan kanker.