Juan García Ábrego betekenis & definitie

Juan García Ábrego, is een voormalig drugsbaron uit Mexico. Hij werd geboren op 13 september 1944 en begon zijn carrière onder de hoede van zijn oom Juan Nepomuceno Guerra, die het Golfkartel oprichtte. Later werd Ábrego zelf leider van het kartel. Hij zit in Amerika een levenslange straf uit.

Waar het Golfkartel in eerste instantie drugs smokkelden, werden zij onder leiding van Ábrego meer leveranciers van cocaïne. Door te onderhandelen met het Colombiaanse Cali kartel wisten zij vijftig procent van de totale waarde van al de gesmokkelde drugs voor zichzelf te houden. In ruil daarvoor hadden zij een zware taak: het garanderen van elke levering van het Cali kartel, bedoeld voor de Amerikaanse markt. Hierdoor moest het Golfkartel honderden tonnen coke opslaan in loodsen langs de Amerikaans-Mexicaanse grens. Ook zou het Golfkartel geld smokkelen, om het wit te wassen via medewerkers van de American Express (creditcards) in de VS. Met het geld wat hij verdiende vergrote hij zijn netwerk en zijn invloed in de lokale politiek. Volgens de DEA maakte Ábrego omstreeks 1994 per jaar zo'n 10 miljard euro winst.

Ábrego had grote invloed in de regering van Ernesto Zedillo (1994 - 2000). Tijdens zijn latere arrestatie bleek uit zijn boekhouding dat verschillende belangrijke veiligheidsmensen grote sommen geld ontvingen. Het omkopen beperkte zich echter niet alleen tot Mexico. Ook in Amerika had het Golfkartel grote invloed. Zo kocht Ábrego de Texas National Guard om en vervoerden ze drugs in de bussen van de Amerikaanse immigratiedienst, waardoor ze nooit gecontroleerd werden. Hij wist zelfs een FBI-agent om te kopen.

Ábrego had de eer om als allereerste drugsbaron op de lijst met de door de FBI tien meest gezochte personen te verschijnen. In 1996 werd hij opgepakt in de stad Monterrey. Hij werd uitgeleverd aan Amerika en kreeg elf keer levenslang.

Gepubliceerd op 15-01-2016