Dunning-Krugereffect betekenis & definitie

Het Dunning-Krugereffect is een psychisch verschijnsel dat optreedt bij incompetente mensen die juist door hun incompetentie het vermogen missen om in te zien dat sommige van hun keuzes en gedragingen verkeerd zijn. Mensen die werkelijk bovengemiddeld competent zijn hebben juist de neiging om zichzelf te onderschatten.

Incompetente mensen overschatten zichzelf vaak, waardoor zij zichzelf bovengemiddeld competent wanen. Ze slaan zichzelf hoger aan dan zij die in werkelijkheid veel competenter zijn. Competente mensen hebben daarentegen de neiging om zichzelf juist te onderschatten en aan zichzelf te twijfelen. Competente mensen gaan er vaak vanuit dat anderen net zo capabel zijn als zijzelf, terwijl dit meestal niet zo is.

Het verschijnsel is waargenomen door tal van filosofen, waaronder Bertrand Russell. Russel omschreef het effect onder andere in zijn essay The Triumph of Stupidity (1933), waarin hij onder andere schreef: "In de wereld van vandaag lopen de domkoppen over van zelfverzekerdheid, terwijl de slimmeriken een en al twijfel zijn". Eerder schreef Charles Darwin al dat ''onwetendheid vaker dan kennis tot zelfvertrouwen leidt''.

Het verschijnsel is daadwerkelijk onderzocht door David Dunning en Justin Kruger. In 1999 publiceerden zij hun onderzoek in de Journal of Personality and Social Psychology. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder eerstejaars studenten aan de Cornell University. Dunning en Kruger stelden in hun hypothese dat een incompetent individu de mate waarin zijzelf over een vaardigheid beschikken, overschatten. Daarnaast wordt de betreffende vaardigheid niet in anderen herkent, heeft diegene geen enkel besef van de ernstige mate waarin hij of zij tekortschiet en ziet men na een grondige training in de vaardigheid wel in dat ze voorafgaand aan de training tekortschoten. De hypothese werd in het onderzoek bevestigd. Met dit onderzoek wonnen Dunning en Kruger uiteindelijk een IG Nobelprijs voor de psychologie, een parodie op de echte Nobelprijs.

Gepubliceerd op 06-05-2015