Centra Spike betekenis & definitie

Centra Spike is een van de vele codenamen voor het Amerikaanse ISA (Intelligence Support Activity). De ISA is een verkorte naam voor the United States Army Intelligence Support Activity (USAISA). Het wordt ook vaak aangeduid met ''The Activity''. Het is een eenheid die speciale eenheden ondersteunt bij voornamelijk counter-terrorisme.

De eenheid werd opgericht in 1980 onder de naam Field Operations Group (FOG), in eerste instantie om bij te dragen aan een tweede poging om de gijzelaars in de Amerikaanse ambassade in Teheran (Iran) te bevrijden. De eerste operatie (onder de naam Operation Eagle Claw) maakte duidelijk dat de Verenigde Staten faalden in hun data verzameling.

Na deze operaties in Iran werd de dienst uitgebreid, mede omdat er meer behoefte was aan informatieverzameling en de CIA dit niet altijd kon waarborgen. In 1981 werd de naam veranderd in USAISA. De eenheid kende echter vele codenamen, die om de twee jaar veranderd werden. Centra Spike is er hier een van, naast bijvoorbeeld Torn Victor, Quiet Enable, Cemetery Wind en Gray Fox. De eenheid viel onder de US Army Intelligence and Security Command (INSCOM) maar kwam in 2003 terecht onder de Joint Special Operations Command en werd veranderd in Mission Support Activity (MSA). Het hoofdkantoor bevindt zich op Fort Belvoir in Virginia.

De eenheid is erg belangrijk en ook erg geheim. Het ondersteunt met name speciale eenheden in counter-terrorisme (Delta Force, SEAL) in onder andere het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Afrika.

Centra Spike speelde een grote rol in de jacht op Pablo Escobar. Ook was de eenheid betrokken bij de dood van Osama Bin Laden en het arresteren van Saddam Hussein.

Gepubliceerd op 08-09-2016