(Fr.; or; Du.: Gold: Eng.: gold), symbool: Au, wetenschappelijke naam aurum, chemisch element met atoomnummer 79, relatieve atoommassa 196,97; relatieve dichtheid 19,3; één natuurlijk isotoop (197Au) en vele kunstmatige radioactieve isotopen (187Au...203Au).
Goud is een mineraal, dat in de natuur in gedegen vorm voorkomt; kristalvorm kubisch; hardheid 2½...3 (schaal van Mohs), 41...94 vickers hardheid. De kleur varieert van goudgeel (zuiver) tot zilverwit en oranjerood, wanneer het onzuiver is. Naast de gedegen vorm komt goud ook voor in natuurlijke legeringen, meestal met zilver (electrum) en in enkele verbindingen o.a. met het element telluur. De bekendste toepassing is van monetaire aard. Verder wordt goud veel gebruikt als ornament, sieraden enz. In kleine hoeveelheden wordt het gebruikt door tandartsen, bij het maken van glas, in de chemische industrie en bij fysische experimenten; voorts vindt goud o.a. toepassing in de ruimtevaart (vergulden van onderdelen ter bescherming tegen warmtestraling).
Goud komt voor in drie typen afzettingen en wel in hydrothermale aders, in geconsolideerde en in niet geconsolideerde placerafzettingen (nuggets); de twee laatstgenoemde typen afzettingen zijn ontstaan uit de eerste. Gebieden waar economisch belangrijke afzettingen van goud voorkomen zijn Europa (Oeral, Balkan), Azië (Oeral, India, China, Japan, Indonesië), Australië (Nieuw Zeeland, Australië), Afrika (Egypte, Goudkust, Rhodesië, Transvaal [Witwatersrand]), Zuid-Amerika (Columbië, Chili), Mexico, Canada en de Verenigde Staten.
De totale wereldproduktie, sinds goud bekend werd, wordt geschat op 50...55 duizend ton.