(Fr.: canon à électrons; Du.: Elektronenkanone; Eng.: electron gun), inrichting om een of meer smalle bundels vrije elektronen te produceren in een geëvacueerde ruimte, in het bijzonder toegepast in de elektronenstraalbuis.
Het bestaat uit een of meer kathoden waaruit elektronen worden vrijgemaakt, een stuurelektrode waarmee de grootte van de elektronenstroom wordt gestuurd, en een of meer versnellingselektroden die door hun positieve potentiaal de elektronen aantrekken en versnellen.De kathode is een cilindervormig kapje, bedekt met barium- en strontiumoxide, waaruit door thermische emissie elektronen worden vrijgemaakt. Een gloeidraad binnen het kapje zorgt voor de juiste temperatuur. De stuurelektrode is een metalen cilindertje (wehnelt) op enkele tienden van een millimeter om de kathode, terwijl zich in het midden tegenover de kathode een gaatje bevindt. Op de wehnelt volgen op enige afstand een of meer cilindervormige versnellingselektroden (anoden).
Om de bundel te focusseren op het scherm, past men twee elektronenlenzen toe, waarvan de eerste wordt gevormd door het elektrische veld tussen wehnelt en eerste anode. De wehnelt heeft wel een negatieve potentiaal, maar de positieve potentiaal van de eerste anode grijpt door het gaatje heen tot op het kathodeoppervlak, zodat de elektronen weggezogen worden. Onderweg ondergaan zij echter enigszins de afstotende werking van de wehnelt, zodat zij naar de as van het kanon worden toe gebogen. Op een bepaalde plaats zullen de elektronenbanen elkaar kruisen en daar heeft de bundel de kleinste diameter. Dit is de zgn. bundelknoop. Varieert men de negatieve spanning op de wehnelt dan varieert men ook de invloed van de eerste anode op het kathodeoppervlak, wat tot gevolg heeft dat de grootte van de bundelstroom verandert, maar ook de grootte van het emitterende deel van de kathode en daarmee plaats en grootte van de bundelknoop.
De tweede elektronenlens beeldt de bundelknoop af op het scherm (focussering). Bij magnetische focussering wordt de tweede lens gevormd door een kort, inhomogeen radiaalsymmetrisch magneetveld, opgewekt door een spoel of een permanente magneet buiten de buis. Bij elektrostatische focussering wordt de tweede lens gevormd door een elektrisch veld tussen elektroden die één geheel vormen met het elektronenkanon. Verder hangt de constructie van het kanon sterk af van het type elektronenstraalbuis waarin men het wil toepassen.