(Fr.: génératrice en cascade; Du.: Kaskadengenerator; Eng.: cascade generator), apparaat waarmee zeer hoge gelijkspanningen kunnen worden opgewekt door gebruik van de cascadeschakeling volgens Greinacher (1920). Op elk van de beide polen van een transformator is een toren van condensatoren gebouwd met daartussen gelijkrichters als aangegeven in de afbeelding.
Wanneer de transformator een wisselspanning Vm sin ωt voortbrengt, zal over elk van de gelijkrichters zowel deze wisselspanning als ook een gelijkspanning Vm komen te staan. Bij toepassing van N gelijkrichters en N gestapelde condensatoren zal tussen de uiteinden van een der torens van condensatoren een gelijkspanning NVm heersen minus een klein spanningsverlies ten gevolge van capaciteiten tussen de beide torens en ten opzichte van aarde enz. wanneer stroom wordt afgenomen, door de weerstand van de gelijkrichters en de transformator. Met een transformator die enige honderdduizenden volt wisselspanning levert kan een gelijkspanning van enige miljoenen volt bereikt worden.In 1932 pasten J.D. Cockroft en E.T.S. Walton de cascadegenerator toe om 800 kV gelijkspanning op te wekken voor de versnelling van positieve ionen waarmee zij de eerst kernreactie met kunstmatig versnelde deeltjes bewerkstelligden. Daarna heeft A. Bouwers deze vorm van spanningsopwekking met succes verder ontwikkeld. De cascadegenerator kan een betrekkelijk hoge stroom leveren (in de orde van enkele tientallen mA), zodat hij ook geschikt is voor industriële toepassing van elektronenversnellers.
De cascadegenerator met halfgeleiderdiode wordt tegenwoordig ook veel toegepast in kleurentelevisietoestellen om de versnellingsspanning van ca. 25 kV voor de beeldbuis op te wekken, uitgaande van pulsen (spanning 8 kV) die ontstaan aan de secundaire wikkeling van de hoogspanningstransformator.