Goed snoeigereedschap is het halve werk. Een snoeischaar moet vooral scherp zijn, zodat de takken bij het knippen niet beschadigd raken.
Hoe scherper des te strakker de snoeiwond en dat verkleint de kans op rotting, schimmels of ziekten. Een snoeischaar moet echter ook 'lekker' in de hand liggen. Een ergonomisch ontwikkelde schaar is gemakkelijk hanteerbaar voor mannen en vrouwen en dat is een belangrijke voorwaarde bij alle werkzaamheden. Maak niet de fout te dikke takken met een normale snoeischaar te knippen. De kans op beschadiging is dan erg groot. Voor alle snoeiwerkzaamheden zijn specifieke snoeigereedschappen in de handel. Het is zeker niet noodzakelijk ze allemaal te kopen, maar verschillende scharen om diverse takdiktes te knippen, vormen voor een tuinliefhebber de basis van het tuinieren.De normale snoeischaar is er in twee typen. Een papegaaisnoeischaar (leverbaar voor rechts- en linkshandigen) is het meest aan te bevelen. Een aambeeldschaar knipt ook prima, maar wordt vrij snel bot. Bezuinig niet op een snoeischaar. Lichtmetalen, gegoten handgrepen zijn ideaal. Let op dat onderdelen verwisselbaar en los verkrijgbaar zijn.
De schaar moet goed in de hand liggen en voorzien zijn van schokabsorberende stootkussentjes, die ervoor zorgen dat de pols bij lang snoeien niet te veel te lijden heeft. Bij het snoeien moet het snijmes (bovenmes) naar het stilstaande steunmes (ondermes) worden bewogen.
Met een snoeischaar kunnen takken van maximaal 2 cm doorsnede worden afgeknipt, maar dat gaat bij hulst of haagbeuk toch heel wat moeilijker dan bij een roos of spierstruik. Wring nooit met de schaar: lelijke snoeiwonden zijn het gevolg en het is slecht voor de schaar. Een zogeheten takkenschaar, waarmee takken tot 4 cm kunnen worden afgeknipt, en snoei- of boomzagen horen ook thuis in het gereedschapsschuurtje van tuiniers die veel te snoeien hebben. Zorg voor scherp, veilig, maar ook schoon snoeigereedschap. Het gereedschap kunt u schoonmaken met spiritus of alcohol.