Acer platanoides: Een hoge boom met een brede, dichte kroon die in Europa in het wild voorkomt. De jonge twijgen zijn roodbruin van tint en glanzend.
De knoppen zijn eivormig, roodachtig van kleur en aanliggend. De vijflobbige bladeren zijn 15 tot 20 cm breed, vrij dun en mooi frisgroen van kleur. De bladrand is wijd getand en de lobben zijn toegespitst. De dunne bladsteel is lang en bevat melksap. In de herfst kleuren de bladeren geel. De geelgroene bloemen verschijnen in april (mei).
Ze zijn geplaatst in opstaande tuilen. Omdat ze net voor het ontluiken van de bladeren verschijnen, vallen ze goed op. Na de bloei vormen zich vleugelvormige vruchten.De Noorse esdoorn is in de eerste plaats een laanboom. Voor de tuin worden de meeste cultivars te groot. Het assortiment is breed. Tot de mooiste behoren: 'Crimson King', een kleine tot matig grote boom waarvan de kroon wat onregelmatig is. De bladeren zijn donker bruinrood van kleur en glimmen opvallend. Deze bruinbladige esdoorn is heel mooi, maar hij 'sombert' wel erg. 'Drummondii' heeft lichtgroene bladeren die bovendien brede witte tot roomwitte randen bezitten, hoewel er met de regelmaat van de klok takken ontstaan waaraan alle bladeren groen zijn.
De groei is langzaam. 'Faasen's Black' wordt hoog en heeft zeer donkerbruin blad. Ook bij deze zijn de bladeren sterk glanzend. 'Globosum' is de bekende kogel- of bolesdoorn. Deze vorm wordt veelal op een onderstam van 2,25 tot 2,5 meter geënt. Op den duur ontstaat een afgeplatte, bolvormige, zeer dichte kroon.