Gepubliceerd op 22-02-2023

Druif

betekenis & definitie

Vitis: De druif is een winterharde, bladverliezende klimplant met lange ranken waarmee hij zich vasthoudt. Het blad is gelobd en heeft een prachtige, van geel naar purper verkleurende herfstkleur.

De druif bloeit met onopvallende, groengele bloemtrossen. Druiven zijn zelfbestuivend. De vruchten, de druiven, zijn witgroen of purperblauw. Afhankelijk van het ras worden ze als tafel- of als wijndruif gebruikt. De keuze van het ras is belangrijk voor de rijping. Sommige rassen worden in slechte zomers niet rijp. Druivenplanten kunnen het beste in de winter of in het heel vroege voorjaar worden gekocht en geplant.Kies rassen die vroeg rijpen. Dat zijn meestal de kleinere druivensoorten, de zogeheten muskaatdruiven. Zeer geschikt en gemakkelijk is bijvoorbeeld 'Boskoop Glory', een blauwe druif die uitstekend groeit en rijpt in ons klimaat. Geschikte rassen zijn ook 'Witte van der Laan' (witte druiven, maar late oogst), 'Dunkelfelder' (blauwe druif die vroeg rijp is) en 'Zweigeltrebe' (diep donkerblauwe vruchten, in oktober rijp). In kassen kunnen andere rassen worden gekweekt. Druiven zijn niet alleen lekker, maar ook bijzonder decoratief als klimplant tegen een muur, tuinafscheiding of pergola. Zodra de vruchten gaan rijpen, moeten de trossen worden beschermd tegen vogelvraat.

Snoeitechnieken

Waarom snoeien we eigenlijk? Planten hebben hun natuurlijke groeivorm en als je ze daar op uitkiest, zou er in feite niet gesnoeid hoeven te worden. In de natuur zie je dat de groei zich ook zelf reguleert en dat in het ergste geval bomen en struiken op leeftijd het uiteindelijk laten afweten.

Maar de tuinpraktijk is anders. In een tuin willen we dat planten zich altijd van hun beste kant laten zien. Daar hebben we ze immers op uitgezocht, want het is niet aan de orde om een appelboom te kopen die geen appels draagt of rozen die niet of nauwelijks bloeien.

Door planten vakkundig te snoeien worden ze gestimuleerd in hun groei, waardoor de kans op succes alleen maar groter wordt. Veel van de snoeitechnieken zijn dan ook gericht op het bevorderen van groei, van bloei of van vruchtdracht. Een aantal snoeitechnieken is puur cosmetisch gericht op een bepaald uiterlijk en een enkele techniek op het kunstmatig klein houden van planten. In dat laatste geval is er in feite bij de aanschaf een verkeerde keuze gedaan, want bomen of struiken aanplanten die na verloop van tijd zo groot worden dat ze buiten de verhoudingen in de tuin vallen, is nooit goed.

Er zijn tal van manieren van snoeien, maar als je ze met elkaar vergelijkt zie je dat ze soms slechts op kleine details van elkaar verschillen. Veel kan er niet misgaan. Belangrijk is dat de snoei op het juiste moment in het jaar plaatsvindt.

Snoei altijd met kwalitatief hoogwaardig, schoon en scherp gereedschap, zodat planten gave en geen rafelige snoeiwonden krijgen. Die genezen veel sneller, waardoor bepaalde ziektes ook veel minder kans krijgen binnen te dringen. Lukt het snoeien niet in één keer of zijn er twijfels, verdeel de snoei dan over twee seizoenen. Uiteindelijk laat de plant zelf precies zien of de snoei succesvol is geweest of niet.

< >