Celastrus: Van de boomwurger zijn in ons land voornamelijk C. scandens en C orbiculatus bekend. De eerste soort wordt minder hoog en is tweehuizig.
Dit betekent dat er voor vruchtzetting een vrouwelijke en een manlijke plant moeten zijn. Ook geeft C. scandens minder vruchten, maar deze blijven wel tot diep in de winter aan de plant. De boomwurger heeft groene bladeren, die in het najaar mooi goudgeel verkleuren. De plant bloeit in juni met onopvallende bloemetjes in groene trossen. In het najaar ontstaan gele vruchten die uiteindelijk openbarsten. De zaden zijn oranje van kleur en blijven lang, ook na de bladval, aan de plant zitten.Celastrus scandens komt van nature veel voor bij de Niagarawatervallen. Hij windt zich rondom boomstammen. Na een aantal jaren, wanneer de takken zich verdikken, is de plant in staat een boom letterlijk te wurgen.
Omdat Celastrus wurgende capaciteiten heeft, is het niet verstandig de plant tegen een gezonde boom of tegen het huis te planten. Een pergola is een goede plek voor deze krachtige plant. Na verloop van jaren
zullen de windende takken steeds dikker worden en een verouderd uiterlijk krijgen. De vruchten hebben grote sierwaarde en daarom is het noodzakelijk zowel een manlijk als een vrouwelijk exemplaar bijeen te zetten. Na bevruchting zullen aan de vrouwelijke planten de oranje zaden ontstaan. Aangezien vogels niet van de vruchten eten, blijven ze tot ver in de winter zitten. De vruchten zijn giftig.
Celastrus wordt ook vaak als groen in boeketten gebruikt, zeker wanneer de planten vruchten dragen. Ook op de vaas blijven de vruchten zeer lang goed en kunnen mogelijk indrogen.