Sinterklaaslexicon

Sinterklaas van A tot Z door Marie-José Wouters

Gepubliceerd op 24-10-2019

2019-10-24

Zak van Sinterklaas

betekenis & definitie

De Germanen zeiden, dat de → maan ’s morgens onderging doordat hij in een zak gestopt werd; onder de aarde door werd hij dan gedragen voor de nieuwe reis van de volgende nacht.

In Gallië was de god Cernunnos met hertengewei bekend. Hij droeg een zak die hij als teken van overvloed ledigde: de aardse god, die rijkdommen uitdeelt en vruchtbaarheid bevordert.

Tot I868 stopt Sinterklaas kinderen in de zak, daarna wordt dit een taak van Piet.

Tot in de 20ste eeuw werden volgens veel ouders kinderen in de zak gedaan om mee naar → Spanje genomen te worden. In 1915 verscheen Mee in den zak. De ernstige lotgevallen van stoute Grietje en Pietje, aan de jeugd verhaald door Oom Abraham. Hierin werd zeer beeldend voorgesteld hoe Grietje en Pietje het aan boord van het schip maakten.

De Pieten met de zak staan symbool voor de angstaanjagende macht. De zak is het symbool van de straf, van de dood. In de middeleeuwen voerde de duivel de zielen op zijn rug in een zak naar de hel. Maar zover gaat het hier niet hier houdt Sint de straf beperkt: je krijgt steeds weer de kans om opnieuw te beginnen.

De Germanen zeiden, dat de → maan ’s morgens onderging doordat hij in een zak gestopt werd; hij werd dan onder de aarde door gedragen voor de nieuwe reis van de volgende nacht.

In Gallië was de god Cernunnos met het hertengewei bekend. Hij droeg een zak die hij als teken van overvloed ledigde: de aardse god die rijkdommen uitdeelt en vruchtbaarheid bevordert.

→ Straf Appel e.a., 1998; Booy, 1994; Mezger, 1993.