Sinterklaaslexicon

Marie-José Wouters (2009)

Gepubliceerd op 24-10-2019

Sint-nicolaasbrood en claesbroodjes

betekenis & definitie

Sint-Nicolaas had tijdens zijn leven en na zijn dood enkele wonderen verricht die met graan te maken hebben (→ Legenden 17-20, 40 en 41). Daarom werd hij onder andere → patroonheilige van de bakkers. Enkele gebruiken met brood werden met Sint-Nicolaas in verband gebracht:

•Zeelui gooiden tijdens een zware storm een brood het zogenaamde Sint-Nicolaasbrood in zee. Zij hoopten hiermee de storm te bedaren.
•Als men op het platteland dacht dat er iemand verdronken was, werd Sint-Nicolaasbrood in het water geworpen. Waar het brood driemaal ronddraaide, moest men de drenkeling zoeken.
•In Vlaanderen verkochten monniken Sint-Nicolaasbrood. Dit brood beschermde de huizen tegen brand, bracht de storm tot bedaren, verdreef de koorts en vergemakkelijkte een bevalling. Het genas vee en verloste bovendien van hekserij. Deze traditie gaat terug op Nicolaas van Tolentino
• De Nicolaasbroodjes die nog steeds door de paters augustijnen in Eindhoven gebakken worden, zouden tegen brand en ziekten bij mens en dier beschermen. Het verhaal gaat dat een pastoor tijdens een felle brand gezegende broodjes in het vuur wierp, waardoor de brand bedwongen werd. Ook deze traditie gaat terug op Nicolaas van Tolentino.

In → Bari deelt men elk jaar op 9 mei broodjes in krakelingvorm uit: II Patrocino di San Nicolà.