Simon Bloo

Masterstudent Strategic HRM

Gepubliceerd op 19-01-2017

Studiekeuzecheck

betekenis & definitie

Instrument dat door hoger onderwijsinstellingen kan worden ingezet en dient als laatste 'check' om te kijken of een studie bij een aspirant-student past.

Met de invoering van de Wet Kwaliteit in Verscheidenheid (KiV) in 2014 bestaat de mogelijkheid voor instellingen om een studiekeuzecheck (SKC) voor aankomend bachelorstudenten aan te bieden. De studiekeuzecheck kán door instellingen of opleidingen verplicht worden gesteld. Dit geldt voor studies waar geen numerus fixus of selectie aan de poort geldt. Vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is het doel van dit instrument om aspirant-studenten te stimuleren tot een goede studiekeuze en om studieuitval op een later moment in de opleiding te voorkomen. Dat zou een positief effect hebben op het studierendement en het studiesucces.

Studenten die zich uiterlijk 1 mei in het jaar voorafgaand aan de studie aanmelden, hebben recht op een studiekeuzecheck en hebben het recht om toegelaten te worden tot een andere studie (toelatingsrecht). Aanmelding gebeurt via Studielink.nl en moet met de digitale identiteit DigiD. Het aanvragen van een DigiD kan in ieder geval 5 werkdagen duren. Een wellicht logisch gevolg en gewenst effect van deze maatregel is dat middelbare scholieren daadwerkelijk eerder beginnen met de studieoriëntatie.

De studiekeuzecheck kan uit verschillende onderdelen bestaan, dit is afhankelijk van de instelling en en de opleiding. Uit onderzoek blijkt dat er vaak (eerst) een vragenlijst wordt afgenomen, dat studenten moeten deelnemen aan een matchingsdag op de instelling of opleiding zelf en dat studenten een gesprek hebben met iemand die betrokken is bij de opleiding. Andere activiteiten zijn een proefcollege, een tentamen na bestudering van literatuur of een motivatiebrief.