Nijmeegse voedselbos betekenis & definitie

Het Nijmeegse voedselbos is een stuk land in Nijmegen-West waar meer dan 100 verschillende (eetbare)planten een plek krijgen. Het Nijmeegse voedselbos is, net als andere voedselbossen, zodanig ingericht dat veel verschillende soorten planten in één ecosysteem leven.

Een voedselbos is een stuk land waar men zeer verschillende soorten planten een plek geeft. Een voedselbos is een alternatief op conventionele land- en akkerbouw, waarbij veelal één plant of gewas op een bepaald stuk grond wordt verbouwd. Doordat een voedselbos kan bestaan uit meer dan 100 planten, is het een ecosysteem op zichzelf.

Het is de bedoeling dat dit ecosysteem zodanig wordt ingericht dat het voedsel dat wordt geproduceerd in het voedselbos zichzelf in stand houdt. Een voedselbos is hiermee niet alleen veel minder arbeidsintensief dan conventionele land- en akkerbouw, een goed opgebouwd ecosysteem houdt zichzelf namelijk in stand, maar is tevens ook beter voor het milieu en voor de biodiversiteit. Om een goed ecosysteem op te bouwen, is het nodig om niet alleen planten te laten groeien die voedsel produceren of van zichzelf eetbaar zijn, maar om ook bijvoorbeeld giftige planten te laten groeien. Deze planten hebben als doel om het gecreëerde ecosysteem in stand te houden.

Het Nijmeegse voedselbos is een stuk land van ongeveer 1,5 hectare aan de westrand van de stad Nijmegen. Het Nijmeegse voedselbos zal in november 2016 worden aangeplant, hierbij worden meer dan 200 verschillende planten en bomen gebruikt. In totaal zal het Nijmeegse voedselbos uiteindelijk uit meer dan 3000 verschillenden planten en bomen bestaan.