sémillon betekenis & definitie

De sémillon is een wit druivenras dat zijn oorsprong vindt in de Bordeaux in Frankrijk. Deze druif levert volle wijnen met een rijke smaak en weinig zuren en wordt altijd in assemblages (blends) gebruikt. Bekende wijnen met sémillon zijn de edelzoete Sauternes en de droge, witte bordeauxwijnen.

De sémillon (of sémillion) werd in de 19de eeuw - na de phylloxera-uitbraak - wereldwijd op grote schaal aangeplant, maar kwam meestal niet goed tot zijn recht. Het ras is gevoelig voor zijn omgeving en klimaat en heeft de neiging tot extensieve groei. Dit laatste kan zorgen voor oninteressante bulkwijn. Op de meeste plaatsen zijn daarom tegenwoordig andere rassen aangeplant. Hunter Valley in Australië is een van de weinige plekken buiten Frankrijk waar het ras wel goed floreert.

Onder de juiste omstandigheden levert sémillon elegante en subtiele wijnen die goed kunnen ouderen. Sémillon is geschikt voor houtopvoeding. De wijn kan dan een rijke smaak ontwikkelen met veel extract en weinig zuren.
In de frisdroge witte wijnen uit de Bordeaux - waarin het ras samen met sauvignon blanc de belangrijkste component is - zorgt sémillon voor romigheid en een honingachtige structuur. Je ruikt en proeft citrus,vijg, abrikoos,mango,perzik en vaak een beetje noot.
Deze wijn combineert goed met kip, gegrilde vis en gekruide gerechten.

Sémillon is het bekendst door de edelzoete wijnen uit het Bordeauxgebied.
Het ras is gevoelig voor botrytus, een schimmel die ook wel 'edele rotting' of 'pourriture noble' wordt genoemd. In de mistige wijngaarden wordt de schil van de druiven aangetast. Hierdoor ontstaan likeurwijnen, zoals Sauternes en Barsac, met aroma's en smaken als honing, dadels, jam,toast, sinaasappelschil en soms zelfs chocola of lijm.
Deze wijn combineert goed met Roquefort, foie gras en tropisch fruit.

Het ras wordt ook gebruikt voor andere witte wijnen, zoals Côtes de Gascogne.

Gepubliceerd op 13-02-2015