Romy Kooij

Wine & Wine Pairing Professional, Wine Writer

Gepubliceerd op 28-05-2015

2015-05-28

Sherry

betekenis & definitie

Sherry is een Zuid-Spaanse, versterkte wijn met een uniek rijpingsproces, waarbij de wijn met behulp van het ‘solera-systeem’ wordt opgevoed. Sherry heeft een kenmerkend zilt en/of nootachtig karakter. Er bestaat een grote diversiteit aan sherrystijlen, variërend van beendroog tot strelend zoet.

Sherry is afkomstig uit het uiterste zuiden van Andalusië, waar de omstandigheden ideaal zijn om de zilte en nootachtige aroma’s en smaak van sherry te creëren.
Sherry is de verzamelnaam van alle wijnen die Vinos de Jerez - in Spanje kortweg Jerez - worden genoemd. Sherry is de Engelse verbastering van Jerez.
Het vochtige, warme microklimaat en de witte albariza-kalkbodems rondom de drie Andalusische steden - Jerez de la Frontèra, Puerto de Santa María en Sanlúcar de Barrameda - zijn ideaal voor het ontwikkelingsproces van sherry.

De PALOMINODRUIF wordt gebruikt voor droge sherrystijlen, PEDRO XIMÉNEZ (PX) en MOSCATEL voor zoet. Ongeacht de druif heeft ieder sherrytype het unieke zilte en/of nootachtige karakter.

SOLERA-SYSTEEM:
In minimaal drie rijen opeengestapelde vaten rijpt de wijn voor een periode van tenminste drie jaar. De vaten zijn niet volledig afgevuld, waardoor in sommige vaten - ten gevolge van de aanwezige zuurstof - een wit schuimig vlies ontstaat. Dit vlies ontstaat door natuurlijke gistcellen - de Flor del Vino - en geeft sherry zijn kenmerkende smaak.
Voor een constante kwaliteit wordt tijdens deze rijping de jongere wijn uit de bovenste vaten (criadera’s) vermengd met de oudere wijn in de onderste vaten (solera’s).

STIJLEN:
Fino: droog, licht, amandel
Manzanilla: droog, kruidig, zilt (Fino uit Sanlúcar de Barrameda)
Amontillado: droog, aromatisch, hazelnoot
Oloroso: droog, vol, walnoot
Palo Cortado: complex, verfijnd, zeldzaam
Pedro Ximénez: vol, krachtig, zoet, stroperig
Blended Sherry’s: Medium (Fino, PX), Cream Sherry (Oloroso, PX)

Sherry is als aperitief zeer geschikt, maar door zijn veelzijdigheid ook gastronomisch breed inzetbaar.