Wine Lexicon

Romy Kooij (2015)

Gepubliceerd op 26-01-2015

nero d’avola

betekenis & definitie

De nero d’avola is de belangrijkste rode druif van Sicilië en één van de belangrijkste inheemse rassen van Italië. Het ras is vernoemd naar het plaatsje Avola in het zuiden van Sicilië. De wijnen worden vaak vergeleken met de syrah.

Door menselijk handelen (wijnbouwers) kwam de nero d’avola een paar honderd jaar geleden terecht in het zuidelijke puntje van Sicilië. Tegenwoordig is zij verspreid over het hele eiland, maar nog altijd zijn het vooral de districten rond Noto (Buonivini, Bufalefi en Maccari) waar de allerbeste wijnen vandaan komen.

De nero d’avola houdt van een zeer warm klimaat en produceert wijnen met zoete, ronde tannines en in het aroma zit vaak een pepertje. Verder aroma’s van rijpe kersen, chocolade en pruimen. De nero d’avola geeft wijn met een complexe smaak van donker bosfruit, lichte nuances van mint en iets kruidnagel.

De wijn past goed bij gegrild vlees of pasta met paddestoelen.