Wine Lexicon

Romy Kooij (2015)

Gepubliceerd op 29-01-2015

müller-thurgau

betekenis & definitie

De müller-thurgau is de meest verbouwde, witte druif van Duitsland. De müller-thurgau is een kruising tussen de riesling en de sylvaner.

De müller-thurgau is definitief op de markt gekomen in 1883.
Het ras kreeg de naam van de uitvinder: Dokter Müller, afkomstig uit het Zwitserse Thurgau. Müller wilde de voordelen van beide druivenrassen combineren en de nadelen uitsluiten.

Naast Duitsland staat het ras aangeplant in Luxemburg, de Franse Elzas, Oostenrijk, Zwitserland, Nieuw-Zeeland en zelfs in Nederland en Engeland.

De müller-thurgau levert een aromatische, bloemige, zwoele witte wijn.

In Duitsland wordt hij vaak gecombineerd met andere rassen om halfdroge wijnen te maken.
In de Elzas heeft müller-thurgau een zoete geur, maar de smaak is verrassend droog.

In Luxemburg wordt hij naar zijn tweede naam genoemd: rivaner.