Wine Lexicon

Romy Kooij (2015)

Gepubliceerd op 26-01-2015

mourvèdre

betekenis & definitie

Mourvèdre is van oorsprong Catalaans en is bekender onder de naam monastrell. Het is een veeleisende druif die warme, beschutte plekken nodig heeft. De druif heeft een dikke schil en kan goed gebruikt worden voor de productie van rode wijnen.

Van mourvèdre worden rijke wijnen met veel alcohol, voldoende zuren en tannine gemaakt.
Het druivenras staat vooral aangeplant in Spanje en Zuid-Frankrijk en wordt daar veel gebruikt voor assemblages (blends) met grenache en syrah.
Echter, een van de bekendste wijnen die van de mourvèdre wordt gemaakt is de rode Bandolwijn uit het zuiden van Frankrijk.

In Australië en Californië heet het ras meestal mataro.

De druif doet het goed in een extreem klimaat, dus hete zomers en koude winters. Mourvèdre rijpt vrij laat en is daarom geschikt voor zuidelijke gebieden. In de smaak en geur van de wijnen herken je specerijen, bramen en peper. Maar soms ook leer en aardse tonen.