muscat, muskaat betekenis & definitie

De muscat is een vroegrijpende, witte druif die bekend staat als het meest aromatisch van alle druivenrassen. Het is een zeer delicate druif en heeft van nature een heerlijk frisse, nootmuskaatachtige en volle smaak. Kenmerkend aan wijn van de muscat is de echte druivensmaak.

De muscatdruif (of muskaatdruif) is een van de oudste druivenrassen en komt hoogstwaarschijnlijk uit Turkije, van waaruit het ras via het Middellandse Zee-gebied zich over de rest van Europa heeft verspreid.

Als wijn echt naar druiven ruikt, is het hoogstwaarschijnlijk een wijn van de muscatdruif: intens, zwoel & bloemig.
De muscat kan aroma’s geven van witte bloemen en citrusfruit, met een heerlijk frisse en aromatische smaak.
De naam Muscat is de algemene noemer voor diverse varianten. De beste variant is de muscat blanc à petits grains. Een goede tweede is de muscat d’Alexandrie.
Synoniemen voor de muscatdruif in het Spaans, Italiaans en Duits zijn respectievelijk moscatel, moscato en muskateller.

Muscat wordt zowel zoet als (zeer) droog gevinifieerd.
De droge varianten komen vaak uit de Elzas, maar ook in bijvoorbeeld Zwitserland zijn mooie exemplaren te vinden. Deze wijnen hebben wel de intense en zoete aroma's van de muscatdruif, maar zijn knisperend fris van smaak.
De zoete wijnen worden vaak versterkt. Door toevoeging van wijnalcohol wordt de vergisting onderbroken. De onvergiste suikers geven de wijn een zoete smaak.Voorbeelden hiervan zijn de Muscats uit de Languedoc (Rivesaltes, Beaumes de Venise), de Muscats van het Griekse eiland Samos, Spaanse Moscatel , de Hanepoot uit Zuid-Afrika en Australische dessertwijnen.
Een andere - zeer bekende - zoete variant is de laag-alcoholische, mousserende Moscato d' Asti uit Piemonte in Italië, of de minder bekende passitowijnen van ingedroogde druiven, zoals de Moscato van het Zuid-Italiaanse eilandje Pantelleria.

Laatst bijgewerkt 17-07-2015