Wine Lexicon

Romy Kooij (2015)

Gepubliceerd op 14-04-2015

godello

betekenis & definitie

Godello is een witte, aromatische druif die voornamelijk aangeplant staat in wijnregio Valdeorras in Galicië, in het uiterste Noordwesten van Spanje, net boven Portugal. Het is een echte inheemse druif.

Godello wordt tegenwoordig weer gezien als kwaliteitsdruif, nadat in de loop van de vorige eeuw in Galicië veel godello was vervangen door andere druiven. Het ras was hierdoor bijna uitgestorven. De huidige Spaanse wijnmakers planten godello weer veelvuldig aan. Godello heeft de potentie om een van de belangrijkste witte druivenrassen van Spanje te worden.

Het is een zeer aromatische druif, die droge witte wijn met een intense geur van fruit: van frisse limoen, meloen en rijpe perzik tot amandelen en honing. De smaak is zacht, vol en rond met een intense kruidigheid. Godellowijn heeft een lange afdronk. De druif is zeer geschikt voor houtrijping en is daarom qua stijl te vergelijken met de chardonnaydruif. De aroma's en smaak van de houtgelagerde godello is echter anders.

Mogelijk is de godello dezelfde druif als de Portugese verdelho.

Wijn van de godellodruif past goed bij bijvoorbeeld asperges met ham, schaal- en schelpdieren, salades en vis.