Wine Lexicon

Romy Kooij (2015)

Gepubliceerd op 27-01-2015

tempranillo

betekenis & definitie

De tempranillo is een blauw druivenras dat behoort tot de betere druivenrassen om wijn van te maken.

De tempranillo heeft een dikke schil. Het is een druif die weinig zuur en weinig zoet aan een wijn meegeeft.

Een ideale druif in blends (assemblages), maar bekender zijn de cépagewijnen. In Vega Sicilia – Spanje’s meest prestigieuze wijngoed – gebruikt men voornamelijk de tempranillo. Ook in Protos en Pesquera is de druif erg belangrijk.

Om goed te kunnen ontwikkelen heeft de druif een warm klimaat nodig. Vooral in Spanje (massief plat) is de druif de basis voor kwaliteitswijnen. Het is de druif van beroemdste wijnstreken in Spanje, de Ribeira del Duero en Rioja.

Ook in Navarra en Penedés – twee Noord-Spaanse wijnstreken – , Rioja en de Languedoc-Rousillon staat veel tempranillo aangeplant.