Wine Lexicon

Romy Kooij (2015)

Gepubliceerd op 28-01-2015

gros manseng

betekenis & definitie

Gros manseng is een wit druivenras dat - net als de petit manseng - uit het Franse zuidwesten komt. In de wijnregio Gascogne, een gebied onder Bordeaux en boven de Pyreneeën, is dit ras voornamelijk aangeplant. Er worden zowel droge als weelderige zoete wijnen van gemaakt.

De gros manseng heeft grote druiven en is ongevoelig voor ziektes.
In tegenstelling tot de petit manseng geeft de gros een veel grotere opbrengst wijn per hectare. De petit manseng is daardoor wat verfijnder.

Wijn van de gros manseng is goudgeel van kleur, zuiver en kruidig. In de geur en smaak heeft de druif meestal kenmerken van specerijen, vers fruit, citrus en bloemen, met een frisse afdronk.
Een veel intensere en krachtigere smaak van rijp fruit wordt verkregen door de druiven later te plukken.

In de Gascogne wordt het ras ook veel gebruikt in blends (assemblages), in bijvoorbeeld de Côtes de Gascogne.

De droge varianten van deze wijn combineren goed met gegrilde scampi’s en gerookte kip. De zoete - bij voorkeur gekoelde - varianten combineren goed met paté en foie gras.