Rob Marrevee

Creatief talkshow host Talent First

Gepubliceerd op 13-10-2017

2017-10-13

Winstdriehoek

betekenis & definitie

In de winstdriehoek vertoon je authentiek gedrag, waardeer je jezelf en anderen en neem je honderd procent verantwoordelijkheid.

De winstdriehoek bevindt zich boven de lijn. Daar zijn de mensen die succesvol en gelukkig zijn. Ze zijn authentiek, dat wil zeggen dat ze zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen. Ja is ja en nee is nee. Je spreekt uit wat voor jou waar is. Zo verzamel je mensen om je heen die hetzelfde willen als jij.

In de winstdriehoek spreek je met regelmaat met waardering over anderen. Je geeft oprechte complimenten, dus het is geen plastic.

Mensen in de winstdriehoek nemen 100 % verantwoordelijkheid. Ze stellen zich de vragen: Wat is mijn aandeel in wat er is gebeurd? Wat kan ik hiervan leren? Hoe heb ik dit zelf gecreëerd? Wat is het dat ik NU wil creëren? Hoe kan ik mijn eigen probleem of uitdaging aanpakken? Wie 100% verantwoordelijkheid neemt voor zijn leven, ziet feedback als een mogelijkheid om te groeien.

Onder de lijn bevindt zich de dramadriehoek, die drie posities kent: de aanklager, het slachtoffer en de reddder.
De aanklager geeft anderen de schuld, het slachtoffer klaagt en zeurt en de redder lost de problemen van de aanklager en het slachtoffer op. Daarmee houdt hij ze onder de lijn.
De belangrijkste stap naar geluk en succes is te herkennen wanneer je in de dramadriehoek zit. Vervolgens kun je naar de winstdriehoek komen.
Andere mensen kun je ook helpen boven de lijn te komen door ze slimme, winnende vragen te stellen, die hen uitnodigen verantwoordelijkheid op te pakken.