Rob Marrevee

Creatief talkshow host Talent First

Gepubliceerd op 17-02-2017

Theaterinterventie

betekenis & definitie

Een theaterinterventie is een praktische methode om doelbewust een collectief leerproces van de onderlinge samenwerking en interactie van een groep of organisatie vorm te geven.
Situaties en personen uit de betreffende groep of organisatie worden door acteurs uitgebeeld ten overstaan van andere betrokkenen, waarna evaluatie en gesprek plaatsvindt.

Bij een theaterinterventie gaat het over de samenwerking van mensen en niet over structuren en systemen. Theaterinterventies maken het eenvoudig mensen te betrekken bij organisatieverandering.
Door met elkaar te delen wat er leeft krijgen alle betrokkenen de kans met een frisse blik hun eigen antwoorden op samenwerkingsvraagstukken te ontdekken.
Degene die dit proces begeleidt, de zogenaamde facilitator, stelt vragen die te maken hebben met de samenwerking. Deze facilitator nodigt de aanwezigen uit hun gezichtspunt uit te wisselen.
Door tijdens de interventie de tijd te nemen de gedachten en ontstane inzichten met elkaar te delen ontstaat er een gezamenlijk beeld van wat de situatie is en wat hij moet worden.
Daardoor kan iedereen zich op zijn eigen manier verbinden met de verandering die wordt beoogd.

Het theater schudt betrokkenen los uit wat ze hebben vastgezet en helpt een brug te slaan naar de toekomst. Er ontstaat actieve betrokkenheid, bewustwording en verbinding.
Succesvolle verandertrajecten spreken de mensen in een groep of organisatie persoonlijk aan.
Een theaterinterventie kan op elk moment gedurende een veranderingsproces worden ingezet:.
Bij het ontwikkelen van het bewustzijn van de noodzaak van verandering, om de wens actief deel te nemen aan de verandering te vergroten, maar het helpt ook het vermogen om de verandering in de dagelijkse praktijk te implementeren en het versterkt een goede borging van het nieuwe gedrag.