Slashie betekenis & definitie

Een slashie is iemand die twee of meer banen heeft. De slashie verwijst naar het leesteken de slash die figuurlijk iemands loopbaan in stukjes verdeeld. Slashie’s hebben niet twee banen uit financiële noodzaak, maar juist omdat één beroep te weinig is om alle interesses in kwijt te kunnen.

In de huidige economische tijd zijn steeds meer mensen niet meer zoek naar één baan die ze de rest van hun leven uitoefenen, maar naar meerdere professionele disciplines waarin ze allerlei verschillende talenten in kwijt kunnen. Personen die er om deze reden voor kiezen om meerdere banen uit te oefenen, worden slashie’s genoemd. Slashie’s halen geen voldoening uit één baan of beroep en zijn zich er vaak van bewust dat ze meer te bieden hebben. In Nederland is zowel het aantal mensen met een tweede baan als het aantal zzp’ers met meerdere banen gestegen.

Volgens sommigen heeft de opkomst van de slashie voornamelijk te maken met de tijdsgeest van twintigers en dertigers, en de onzekere economische tijden. Waar vorige generaties soms wel hun hele leven bij hetzelfde bedrijf onder dezelfde werkgever bleven werken, wordt het idee van één baan tegenwoordig vaak saai en ouderwets gevonden. Men wilt niet langer hetzelfde talent de rest van een loopbaan gebruiken in hetzelfde beroep, maar liever verschillende talenten en vaardigheden verspreiden over verschillende groepen. Daarnaast is het door het huidige economische klimaat gunstig om zeer flexibel te zijn. Wie flexibel is, kan makkelijker inspelen op economische veranderingen. Op deze manier kan het verdelen van vaardigheden over verschillende beroepen zowel winstgevend zijn als meer voldoening opleveren.

Laatst bijgewerkt 03-03-2016