Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 12-04-2015

2015-04-12

Offensief

betekenis & definitie

Offensief betekent aanval (zelfstandig naamwoord) of aanvallend (bijvoeglijk naamwoord). Het is het tegenovergestelde van defensie en defensief, wat verdediging en verdedigend betekent.

Wanneer iemand een offensieve houding heeft, houdt dit in dat diegene zich aanvallend gedraagt. Hij of zij is bereid om een actie te ondernemen tegen een ongewenst geachte situatie. Een 'charmeoffensief' is daarvan een goed voorbeeld. Het is een campagne die de positieve kanten van een publiek figuur belicht ter bevordering van het imago. In plaats van het imago te verdedigen door eventuele negatieve eigenschappen te ontkennen of ontkrachten, onderneemt een persoon bij een charmeoffensief juist actie om positieve eigenschappen te bewijzen.
Het verschil tussen defensief en offensief is vaak lastig te bepalen en hangt in veel gevallen ook samen met de manier waarop men in een bepaalde situatie staat. Wanneer land A en land B bijvoorbeeld in oorlog zijn, zullen beide landen zich moeten verdedigen. Wanneer land A een soldaat van land B neerschiet zal land B dit als offensief beschouwen, terwijl land A het waarschijnlijk als defensief zal karakteriseren omdat de aanval volgens hen plaatsvond uit verdediging.
Bij voetbal is de scheidslijn tussen aanval (offensief) en verdediging (defensief) veel duidelijker; de hoofdtaak van de aanvallers is aanvallen door te scoren, en de hoofdtaak van de verdedigers is het verhinderen van aanvallen van de tegenpartij.