Miljonair betekenis & definitie

Een miljonair is iemand die één miljoen eenheden van een bepaalde muntsoort van het land waar deze persoon woont, heeft te besteden. Ondeelbare en kostbare goederen worden niet meegerekend in dit bezit.

De term miljonair komt uit het Latijn. In het oude Rome werd namelijk een wagenmenner of een gladiator met meer dan duizend overwinningen een miljonair genoemd. Hun vermogen is vergelijkbaar met het vermogen dat huidige tennis- of golfprofessionals tegenwoordig hebben.

In 2014 woonden er 173 duizend miljonairs in Nederland. Dit aantal is gedaald nadat de euro werd ingevoerd. Dit kwam doordat de euro meer dan twee keer meer waard is dan de gulden. Het is Nederland lastiger om een miljonair te zijn dan in andere landen. Zo zijn mensen die in Indonesië wonen al een miljonair als zij omgerekend meer dan honderd euro bezitten (in 2007). Als een persoon een aantal keer een miljoen bezit, is deze persoon een multimiljonair.

Toch is het aantal miljonairs in Nederland toegenomen. In 2013 waren er dit er 103 duizend, in 2014 waren dit er bijna 108 duizend volgens het CBS. Dit maakt 1,4 procent van alle huishoudens miljonair. Volgens het CBS wonen relatief de meeste miljonairs in Laren, Bloemendaal en Blaricum. In Kerkrade wonen de minste miljonairs. En in de provincies Utrecht en Zeeland wonen relatief de meeste miljonairs.

De miljonairs die er zijn in Nederland, wonen soms bij elkaar in de buurt. Daarom zijn er in Nederland bepaalde miljonairsgemeenten. Dit zijn plaatsen waar veel rijke mensen samen wonen. Bekende Nederlandse miljonairsgemeenten zijn bijvoorbeeld Blaricum, Wassenaar, Bloemendaal en Laren. In Haren in Groningen wonen ook veel miljonairs, daarom wordt Haren ook wel het Wassenaar van het Noorden genoemd.