Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 14-03-2016

2016-03-14

Kyfoscoliose

betekenis & definitie

Kyfoscoliose is een combinatie van kyfose en scoliose waarbij de wervelkolom van een mens zowel abnormaal naar buiten, als abnormaal naar de zijkant kromt.

In de meeste gevallen is kyfoscoliose een aangeboren aandoening, en ontwikkelt het zich tijdens de groei. Daarnaast kan het ontstaan door een ziekte zoals polio, of door bijvoorbeeld een ongeluk waarbij letsel aan de wervelkolom of rugspier ontstaat.

Bij behandeling van kyfoscoliose wordt met meerdere factoren rekening gehouden. Ten eerste wordt er gekeken of de ziekte aangeboren of verworven is. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de vordering van de ziekte. De vordering kyfoscoliose wordt doorgaans in vier verschillende stadia getypeerd. In het eerste stadium zijn de afwijkingen nauwelijks zichtbaar, en in het laatste stadium heeft het lichaam een ernstige kromming. Wat tot slot van groot belang is, is in hoeverre de ziekte invloed heeft op de inwendige organen.

Tot een leeftijd van ongeveer 12 jaar is het mogelijk volledig van kyfoscoliose te genezen mits de ziekte niet verder is dan het tweede stadium. Voorbij dit tweede stadium is een aanzienlijke verbetering van de toestand mogelijk zonder chirurgische ingreep. Na het 12e levensjaar is de wervelkolom een stuk minder flexibel waardoor hij minder makkelijk (recht) te buigen is.