Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 14-03-2016

Eigenwaarde

betekenis & definitie

Eigenwaarde is een psychologische term die staat voor het respect dat iemand voor zichzelf heeft. Eigenwaarde kan daarom ook worden gedefinieerd als zelfwaardering en in hoeverre iemand tevreden is met zichzelf.

Eigenwaarde hebben is een bepaald gevoel dat zowel negatief als positief kan zijn. In feite beoordeelt men zichzelf en is men zich daarvan bewust. Iemand met een positieve eigenwaarde is tevreden met wie hij of zij is. Daar tegenover staat een negatieve eigenwaarde: de persoon is ontevreden met zichzelf. De zelfverzekerdheid van iemand is bepalend voor de mate van zelfwaardering. Een onzeker persoon zal minder snel tevreden zijn dan een zeker persoon. Eigenwaarde kan daarom ook worden gezien als het zelfbeeld dat iemand heeft. Iemand kijkt bij wijze van in de spiegel en geeft een mening over de persoon die hij of zij in de spiegel ziet.

Veel mensen koppelen hun eigenwaarde aan wat ze bereikt hebben in het leven en wat (nog) niet. Alles gaat in dat geval om presteren. Mensen met een lage eigenwaarde vinden zichzelf niet goed zoals zij zijn en vergelijken zichzelf vaak met anderen die het in hun ogen beter doen. Dit heeft impact op het zelfvertrouwen van iemand. Vaak wordt als advies gegeven om de negatieve gevoelens los te laten en is vooral acceptatie van belang. Wie zichzelf accepteert zoals hij of zij is, zal meer zelfvertrouwen krijgen en dus ook een positiever eigenwaarde.