Dummy betekenis & definitie

Met een dummy wordt over het algemeen een object aangeduid dat dienst doet als test en derhalve "nep" is. Verder is het, al dan niet plagerig bedoeld, de benaming voor een dom persoon.

Om te testen of de airbag in een auto op de juiste manier functioneert, wordt ten behoeve van de veiligheid geen levend persoon maar een pop, de dummy, op de bestuurdersstoel geplaatst. Militairen maken gebruik van dummies om de vijand te misleiden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bijvoorbeeld parachutes met daaraan poppen gedropt op plaatsen waar de vijand naartoe geleid diende te worden. De geallieerden konden op die manier een veiligere route volgen. Verder werden op verschillende plaatsen dummy-tankvoertuigen geplaatst om de vijand af te schrikken.
De boekenreeks 'Voor Dummies' geeft instructies over verschillende onderwerpen en is bedoeld voor personen die weinig tot niets van een bepaald onderwerp af weten. Het woord dummies, dat in het Engels letterlijk dommeriken betekent, moet in dit geval echter niet te letterlijk opgevat worden.