Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 02-01-2017

Café In de Blaauwe Hand

betekenis & definitie

In de Blaauwe Hand is het oudste café van Nijmegen en is gevestigd in een van de oudste panden van de stad. Oorspronkelijk vormde dit pand met de huizen er naast één gebouw, de Lakenhal (anno 1320).

De begane grond van de Lakenhal was een open ruimte die diende als overdekte marktplaats voor het laken en andere waar. Laken is een fijne stof geweven uit schapenwol. Op de eerste verdieping waren de weverij en lakenververij. Het laken werd in allerlei kleuren geverfd, maar indigo, een donkerblauwe kleurstof, overheerste de andere kleuren. Dit verven was handwerk en lakenververs waren dan ook herkenbaar aan hun blauwe handen.

Omstreeks 1540 kwam er een einde aan de lakenhandel en werd het gebouw, eerst alleen de begane grond, opgedeeld in aparte woon- en werkruimte. De ruimte waarin nu Café In de Blaauwe Hand is gevestigd ontstond in 1542 en deed sindsdien dienst als dranklokaal dat vermoedelijk veel werd bezocht door de lakenververs. Het werd in de volksmond daarom al snel “blauwe hand” genoemd.

In 1797, tijdens de Franse bezetting, moesten huizen een nummer of een gedeponeerde naam voeren en toen is de gevelsteen met “De Blaauwe Hand” bevestigd in de voorgevel. Omstreeks 1870 is het café grondig verbouwd. Vooral de voor- en achtergevel werden aangepakt en de fraaie houten puien stammen uit die tijd. In 2000 is het oudste café van de stad zeer grondig en fraai gerestaureerd.

Café In de Blaauwe Hand heeft een uitgebreide bier- en wijnkaart en keuken. Het café is al jaren een van de beste cafés van Nederland.