Betaal-per-minuutcafé betekenis & definitie

Een betaal-per-minuutcafé is een café waar men niet betaalt per consumptie, maar betaalt voor de tijd die men er doorbrengt. In een betaal-per-minuutcafé kan men gratis koffie, thee en koekjes krijgen en betaalt men per minuut een vooraf vastgesteld bedrag.

In een betaal-per-minuutcafé krijgen de bezoekers bij binnenkomst een kookwekkertje mee in plaats van een consumptie. Dit wekkertje of klokje houdt bij hoe lang de bezoekers doorbrengen in het betaal-per-minuutcafé. Op deze manier weet men hoeveel geld men naar verloop van tijd kwijt is. Het idee achter een betaal-per-minuutcafé is dat men geen zin heeft om veelvuldig gevraagd te worden of men nog een drankje of iets anders wilt door een serveerster of een ober. Men kan zelf bepalen wanneer en of men nog een drankje wilt drinken of iets wilt eten. Hoewel aanvankelijk werd gedacht dat er een kans was dat sommige personen hier misbruik van zouden maken, bijvoorbeeld door veel in een korte tijd te consumeren, blijkt uit het succes van het betaal-per-minuutcafé dat dit niet aan de orde is.

Het concept van een betaal-per-minuutcafé is afkomstig uit Rusland en ontwikkeld door de horecaketen Ziferblat. Het eerste betaal-per-minuutcafé was een doorslaand succes. Men betaalde hier vier eurocent per minuut, wat neerkomt op 2,40 euro per uur. Hoe langer de bezoekers blijven, hoe goedkoper het wordt. In het Russische café Ziferblat betaalde men na vier uur helemaal niks meer. Op dit moment worden initiatieven genomen om op meerdere plekken in Europa betaal-per-minuutcafé’s te openen.

Ook in Nederland is men bezig om het eerste betaal-per-minuutcafé te openen. De Russische horecaketen Ziferblat heeft hierbij haar ogen laten vallen op de studentenstad Groningen, waar het betaal-per-minuutcafé nog in 2016 zal worden geopend.

Gepubliceerd op 03-03-2016