Alcoholist betekenis & definitie

Een alcoholist is een persoon die is verslaafd aan alcohol. Het leven van een alcoholist staat voor een groot deel in het teken van de consumptie van alcohol, waardoor naast de gezondheid van die persoon, ook zijn of haar werk, financiƫle situatie en sociale leven eronder gaan lijden.

Een alcoholist kan zowel lichamelijk als geestelijk afhankelijk zijn van alcohol. Bij geestelijke afhankelijkheid meent de alcoholist dat hij niet zonder alcohol kan; hierdoor vergeet de alcoholist wanneer en hoe vaak hij drinkt. Onder lichamelijke afhankelijkheid worden ontwenningsverschijnselen verstaan die kunnen optreden wanneer de alcoholist stopt met het nuttigen van alcohol.
Een persoon gaat verschillende stadia door alvorens hem te kunnen bestempelen als alcoholist. De eerste problemen kunnen zich bij mannen voordoen als zij ca. 15-20 glazen alcohol per week drinken. Bij vrouwen gaat het om ca. 10-15 glazen alcohol per week. Naarmate een persoon meer drinkt, neemt de gevoeligheid voor alcohol af en dient een grotere hoeveelheid ingenomen te worden om eenzelfde effect te bereiken. Uiteindelijk kan een persoon de controle over de inname verliezen, waardoor alcohol een steeds prominentere plaats in gaat nemen in zijn of haar leven.