Porsche

Porsche.com

Gepubliceerd op 01-12-2015

2015-12-01

Porsche Targa

betekenis & definitie

Porsche Targa is een ‘semi-cabriolet’ uitvoering van de Porsche 911 vernoemd naar de vele overwinningen van Porsche bij de Targa Florio-races op Sicilië.

De benaming "Targa" werd voor het eerst gebruikt bij de Porsche 911 Targa in 1966. Porsche combineerde het gevoel van een cabriolet met de zekerheid van een rolbeugel. De eerste Porsche Targa types, softwindow genaamd, hadden een uitritsbare plastic achterruit. Vanaf 1969 werd een vaste glazen achterruit geleverd.

De Targa constructie werd in 1961 voor het eerst toegepast bij de Triumph TR4 en werd "Surrey Top" genoemd. De populariteit van het Porsche model zorgde er echter voor dat de aanduiding Targa synoniem kwam te staan voor deze constructie. Porsche registreerde de naam Targa, zodat andere fabrikanten de naam niet meer mochten gebruiken voor deze constructie. Porsche koos voor deze naam omdat het merk succesvol was geweest in de beroemde wegrace op het eiland Sicilië, de Targa Florio.

Andere voorbeelden van auto's met een targa-dak naast de Porsche 911 Targa zijn de Porsche 914, Lotus Elise, Toyota Supra en de Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport.