Gepubliceerd op 21-02-2019

Johan paul constantinus grolman

betekenis & definitie

Johan Paul Constantinus Grolman geb. Utrecht 4 mei 1841, overl. Den Haag 14 december 1927. Werkte in Utrecht, vertrok 10 juni 1927 naar Den Haag.

Huisschilder, tevens amateur-(kunst)schilder. Op ruim 50-jarige leeftijd droeg hij zijn huisschilderszaak over aan zijn zoon en ging zich toen toeleggen op het kunstschilderen. Geïnspireerd op het werk van J. Bosboom schilderde en aquarelleerde hij kerkinterieurs, later ook karakteristieke stadsgezichten, zoals hofjes enz. Bekend zijn de gezichten in de St. Bavo te Haarlem, de Grote Kerk te Alkmaar en de Dom te Utrecht. Hij was ruim 50 jaar lid van het genootschap 'Kunstliefde' te Utrecht; ook lid van ‘Arti et Amicitiae' te Amsterdam.

Tentoonstellingen Rotterdam 1892. Den Haag 1896 en Amsterdam 1903: herfst; Domkerk te Utrecht (waterverf): Grote Kerk in Den Haag (aquarel) enz.

Centraal Museum Utrecht: ganginterieur Kunstliefde, 1856: Gemeentearchief Den Haag: gezicht in de Grote Kerk onder het orgel in Den Haag (aquarel, gem. J. P. C. Grolman). Rijksarchief Utrecht: tekeningen, w.o. een kerk met grafkapelGemeentearchief Utrecht: een groot aantal tekeningen, w.o. afbeeldingen van gebouwen. Rijksprentenkabinet Amsterdam: tekening(en).

Maandblad van Oud-Utrecht 1928 (3de jaargang, Jac. Zwarts); Scheen; Van Hall l.

< >