Johan Conrad Greive jr geb. Amsterdam 2 april 1837, overl. Amsterdam 14 mei 1891.
Woonde en werkte aldaar. Leerling van zijn oom P. F Greive en C. Springer.
Schilderde riviergezichten, enkele zeegezichten en vooral stadsgezichten; er zijn ook aquarellen, etsen en litho’s van zijn hand bekend. Werd in 1863 lid van ‘Arti et Amicitiae’ te Amsterdam.
Tentoonstellingen Amsterdam en Den Haag 1861-1891: gezicht op het IJ; haven van Spakenburg; haven van Zutphen; Engels jacht zeilt de haven van Vlissingen voorbij; de Haarlemmersluis in de winter; haringpakkerij in de winter; een aantal IJslandse schetsen enz.
Rijksprentenkabinet Amsterdam: tekeningen. Rijksmuseum Amsterdam: schafttijd. Museum Fodor Amsterdam: de bomvrije kazerne te Vlissingen; gezicht op Veere (zwartkrijttekening) en ca. 15 tekeningen. Stedelijk Museum Amsterdam: de Amstel van de Hoge Sluis gezien; de jachthaven aan de Amstel; de Gelderse Kade in de winter. Nederlands Historisch Scheepvaart Museum Amsterdam: een groot aantal tekeningen, w.o. 3 schetsboeken met afbeeldingen van havengezichten, riviergezichten en schepen. Gemeente Amsterdam Universiteitsgebouw: gezicht op Dordrecht. Gemeente Amsterdam Stadhuis: het IJ voor Amsterdam. Museum Willet-Holthuysen: gezicht op de Amstel (aquarel); de villa van Willet (aquarel).
Gemeentearchief Amsterdam: circa 12 aquarellen en tekeningen. Teylers Stichting Haarlem: tekeningen en aquarellen, w.o. gezicht op het Westerdok te Amsterdam in de winter, en de Maas bij Rotterdam. Rijksmuseum Kröller-Müller Otterlo: 2 tekeningen. Museum De Lakenhal, Leiden: gezicht op het Rapenburg met Akademiegebouw in de winter. Amsterdams Historisch Museum ‘De Waag’: gezicht op de N.Z. Voorburgwal met Pijpenmarkt (J. G. Greive Jr. 1882). Gemeentemuseum Nijmegen: enige potloodtekeningen, w.o. gezicht op de Walmolen; gezicht op de Havenmolen en de linker Waaloever. Nederlands Spoorwegmuseum Utrecht: locomotief (tek. 1864); stationskantoor enz. te Wolfheze. tek. (1865); gezicht op de.spoorbrug over de Lek te Culemborg (aquarel ca. 1869); diverse pentekeningen.
Hist. Galerij II (blz. 86); Luns; Plasschaert; Scheen; Thieme-Becker; Van Hall I; Waller; Wurzbach.