mindfulness betekenis & definitie

1. Mindfulness (Sankriet: Vipassana) is een term of begrip die komt uit het Boeddhisme. Het is een meditatievorm en betekent letterlijk: 'de dingen zien zoals ze werkelijk zijn'. Mindfulness betekent ook bewust je aandacht ergens op richten, op het hier en nu, en niet oordeelt over wat je verder gewaar wordt. Mindfulness beoogt een innerlijke balans te vormen, die je helpt het leven te benaderen met een grotere stabiliteit, begrip en wijsheid. Mindfulness helpt ons ieder moment van ons leven volledig te leven, ook de meest moeilijke. De basis is heel eenvoudig: aandacht geven. Er is dus niets mystiek of geheim aan. We geven aandacht aan het enige moment dat we hebben, het huidige moment. Veel van onze energie verliezen we in wat was en wat nog moet komen. Alleen in dit moment kunnen we werkelijk leven (John Kabat-Zinn, 2003).

2. De Amerikaan John Kabat-Zinn (zie foto) ontwikkelde vanaf 1970 Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR), een oefenprogramma voor patiƫnten met chronisch klinische klachten zoals pijn, kanker, psoriasis. Een therapie die momenteel in veel ziekenhuizen in Verenigde Staten en elders wordt aangeboden als ondersteunende therapie. John Kabat Zinn is hoogleraar moleculaire biologie en heeft zich omgeschoold naar meditatieleraar voor artsen en patiƫnten.
3. De huidige Mindfulness-Based Cognitive Therapy heeft de meditatie- en andere aandachtoefeningen in de MBCT overgenomen uit de MBSR. MBCT wordt in Nederland Aandachtgerichte Cognitieve Therapie (ACT) genoemd en is vanaf 1992 ontwikkelt door Z. Segal, J.M.G. Williams en J.D. Teasdale. Oorspronkelijk ontworpen als een nieuwe methode om de kans op terugval na ernstige depressie periodes te verkleinen.