Redactie Ensie

Parfum begrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Tuberoos

betekenis & definitie

Tuberoos is een witte nachtbloem met een uiterst kenmerkende geur. De geur van tuberoos is zo intens, dat men er van zegt dat je er alleen maar van kunt houden of het kunt haten. Tuberoos wordt omtrent de parfumerie gebruikt voor zeer exclusieve, dure geurtjes.

De geur van tuberoos kan niet in een paar woorden worden omschreven. Tuberoos ruikt erg sterk en specifiek, vaak wordt gesteld dat het letterlijk ‘love or hate’ is. Het heeft een bloemig en honingachtige geur die zeer intens is. Tuberoos is als het ware erg theatraal en aanwezig.

Tuberoos komt oorspronkelijk uit Mexico en India, maar werd vanaf de 17e eeuw naar Europa geïmporteerd. Met name op het deftige Franse hof was men erg gecharmeerd door deze betoverende witte nachtbloem. De bloemen denen voor zonsopgang worden geplukt en daarna meteen worden verwerkt tot olie, veelal door middel van extractie of enfleurage. Voor 200 gram olie van de tuberoos plant is ongeveer 1200 kilogram aan bloemen nodig. Door deze zeer scheve verhouding en de grote vraag naar de olie, wordt wel gesteld dat tuberoos zijn gewicht letterlijk in goud waard is. Het wordt dan ook uitsluitend gebruik voor de duurste en meeste exclusieve parfums die worden gemaakt.

Parfums en andere geurtjes waarin tuberoos is verwerkt, hebben vaak een zeer diepe, theatrale geur. Er zijn diverse geurtjes waarin tuberoos in een relatief grote verhouding is gewerkt, het is daarom altijd aan te raden om eerst goed te ruiken, alvorens men besluit een geurtje met tuberoos te kopen. Lang niet iedereen is namelijk fan van deze intense geur.