Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek (1985)

Gepubliceerd op 09-03-2021

Kor (comité voor sociale weerbaarheid)

betekenis & definitie

Pools comité, opgericht ter verdediging van de mensenrechten en ter democratisering van het land (1976-81). Het KOR werd in 1976 door een groep intellectuelen gesticht naar aanleiding van de bestraffing van arbeiders die betrokken waren bij de onlusten in de stad Radom.

Het comité hield zich aanvankelijk bezig met concrete hulp. In 1977 begon men met de uitgave van het nieuwsblad Bulletyn Informacyjny, waarin het gedrag van politie en justitie aan de kaak werd gesteld. Ook werden er in besloten kring lezingen gehouden door docenten van de universiteit. Deze gaven op vrijmoedige wijze voorlichting over de Poolse geschiedenis en actuele politieke onderwerpen (de ‘vliegende universiteit’). Het KOR bleek uiteindelijk arbeiders en intellectuelen te kunnen verenigen. Dit bleek o.a. tijdens de stakingen in Gdansk (1980), toen het KOR ten behoeve van de arbeiders de gebeurtenissen wereldkundig maakte.

Tevens bleek echter dat het comité zichzelf had overleefd; zijn taken werden in toenemende mate door de Poolse vakbond Solidariteit overgenomen. Tijdens het congres van de vakbond in 1981 werd het KOR officieel opgeheven.