Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek (1985)

Gepubliceerd op 09-03-2021

Creatieve therapie

betekenis & definitie

Paramedische behandelingswijze waarbij kunstzinnige middelen worden gebruikt om mensen met sociale en psychische problemen hulp te bieden.

Toepassingen van creatieve therapie kwamen al in de oudheid voor. Maar pas omstreeks de jaren vijftig van de 20e eeuw is het beroep van creatief therapeut erkend als apart beroep. Aanvankelijk lag het werkterrein binnen de psychiatrie; later zijn daar ook andere gebieden van de geestelijke-gezondheidszorg bijgekomen, zoals zwakzinnigenzorg en jeugdbescherming. De creatief therapeut werkt meestal als lid van een team in de diverse instituten van de gezondheidszorg, zelden als particulier behandelaar. De behandeling kan individueel, in groepsverband of via een relatieen gezinstherapie plaatsvinden. De creatief therapeut kan muziektherapie, dramatherapie, beeldende therapie, en soms vormen van bewegingstherapie toepassen. Het doel van de behandeling is om mensen op creatief gebied te activeren om daarmee de persoonlijke ontwikkeling te beïnvloeden, zodat de patiënt weer zelfstandig kan functioneren.

De opleiding tot creatief therapeut ligt op HBO-niveau en duurt vier jaar. Er zijn drie studierichtingen: beeldende therapie, dramatherapie en muziektherapie.