Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek (1985)

Gepubliceerd op 09-03-2021

Computer aided design (cad)

betekenis & definitie

het ontwerpen met behulp van een computersysteem. Bij computer aided design worden ontwerpen gemaakt achter een beeldschermterminal die voorzien is van enkele speciale invoerapparaten zoals een lichtpen en een digitaliseertafel.

Het gemak van computer aided design komt het duidelijkst naar voren in het eenvoudig op het beeldscherm zichtbaar maken van de mogelijke vorm en kleur van een produkt en varianten daarop (de zgn. conceptualisering) en het automatisch laten maken van werk tekeningen, doorsneden en plattegronden. Bij een verdergaande vorm van computer aided design bekijkt men niet alleen de vorm en de bouw van het ontwerp, maar ook de eigenschappen. Met behulp van een mathematisch model van het ontwerp kunnen de eigenschappen door de computer gesimuleerd worden. Zo kan de realiseerbaarheid van een idee snel getest worden. Het definitieve ontwerp komt zodoende tot stand zonder dat zeer kostbare proefmodellen of prototypes behoeven te worden getest. Bovendien worden tijdens de CAD-activiteiten gegevensbestanden opgebouwd, die van belang zijn voor het programmeren van industriële robots die het produkt in CAM-verband (computer aided manufacturing) gaan vervaardigen.Computer aided design wordt steeds meer toegepast, omdat het kosten- en tijdbesparend is en uiteindelijk kan leiden tot een goedkoper en beter produkt. Ook wordt de weg van idee tot verkoopbaar produkt veel korter. Daar staat evenwel te genover dat het invoeren van CAD-methodes een aanzienlijke investering vraagt. Er is een grote computer nodig en de benodigde programmatuur is vrij kostbaar.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!