Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek (1985)

Gepubliceerd op 09-03-2021

Ciskei

betekenis & definitie

(Republic of Ciskei), vm. thuisland binnen de Republiek van Zuid-Afrika, 8300 km2, ca. 660000 inw. Hoofdstad: Bisja.

Van de 2,1 mln. mensen die Ciskei als thuisland hebben (voornamelijk Xhosa) woont slechts een derde in het land zelf. De rest werkt en leeft in Zuid-Afrika. Slechts 15 % van de bodem is geschikt voor landbouw en het land heeft geen eigen grondstoffen. Het gebied is economisch dan ook geheel afhankelijk van Zuid-Afrika.

Op 4.12.1981 verkreeg Ciskei als vierde thuisland de onafhankelijkheid, met stamhoofd Lennox Sebe als staatshoofd en regeringsleider. Net zoals bij Transkei (1975), Bophutatswana (1977) en Venda (1979) het geval was geweest, erkende het moederland Zuid-Afrika als enige natie deze onafhankelijkheid. Op 17.12.1980 hadden de kiezers zich in een referendum massaal voor de onafhankelijkheid uitgesproken. Ca. 40 % van de kiesgerechtigden kwam echter niet opdagen en waarnemers spraken van fraude op grote schaal.

De geplande hoofdstad, King William’s Town, bleef na een referendum bij Zuid-Afrika. President Sebe stelde de vakbonden op non-actief en voert een repressieve politiek tegen zwarte nationalisten. Transkei, eveneens een Xhosathuisland, maakt op etnische basis aanspraak op vereniging met Ciskei.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!