Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek (1985)

Gepubliceerd op 09-03-2021

Chlooracne

betekenis & definitie

v./m., huidziekte die overeenkomsten vertoont met acne vulgaris of jeugdpuistjes, maar niet tot een bepaalde leeftijdsgroep is beperkt en op vele plaatsen van het lichaam voorkomt.

(e) De pustels en meeëters van chlooracne ontstaan door ophoping van talg en zijn een symptoom van opname door het lichaam van meervoudig gechloreerde aromatische koolwaterstoffen (para-chloornitrobenzeen, 2,4,5-trichloorfenol, PCB’S, dioxine e.d.). Dergelijke stoffen worden o.a. gebruikt als koelvloeistof, drijfgas en bestrijdingsmiddel. De acne treedt korte tijd na opname van reeds kleine hoeveelheden op. De acne kan zelfs al optreden bij het wassen van besmette werkkleding.

In juli 1976 kwamen bij een explosie in Seveso (Noord-Italië) de stoffen 2,4,5,-T en dioxine (TCDD) in de lucht, waardoor bij duizenden mensen acne optrad, soms zelf tot 2,5 jaar na de blootstelling. De aandoening behoeft niet schadelijk te zijn, maar is een aanwijzing dat andere organen (lever, nieren) met de gechloreerde koolwaterstof kunnen worden overbelast.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!